Рівно 76 років тому, 24 жовтня 1945 року, була офіційно створена Організація Об’єднаних Націй.

Попри те, що за минулі десятиліття результативність миротворчих та дипломатичних зусиль ООН неодноразово ставилася під сумнів, внесок цієї міжнародної структури у зниженні напруженості в період Холодної війни та в боротьбі із загрозою застосування ядерної зброї незаперечний. Власне, встановлення обмежень для ядерних держав, досягнення заборони на випробування атомної зброї на землі, на морі й у повітрі, угоди про скорочення ракет-носіїв та інших засобів нанесення ударів – основа основ сучасної ядерної безпеки. Саме ООН є дипломатичним майданчиком, покликаним виявляти, засуджувати й активно протидіяти намаганням безконтрольно виробляти та встановлювати ядерні боєголовки по всьому світові. З цією метою зокрема встановлено режим економічних санкцій проти Ірану та Північної Кореї.


Інший багаторічний напрям дипломатії ООН – боротьба з голодом та бідністю в багатьох країнах світу. Так, зокрема, міжнародну продовольчу допомогу отримали також українські біженці, у тому числі й діти, які постраждали від активних бойових дій на Донбасі у 2014-2015 роках. Попри те, що світове сільське господарство вже давно навчилося виробляти достатньо їжі для всього населення Земної кулі, щороку багато людей страждають від посух та повеней, від логістичних труднощів, а також від надто примітивних аграрних технологій. Досі трапляються також намагання вдаватися до терору голодом задля збереження політичного контролю й приборкання непокірного населення.


Із сталим добробутом людства пов’язаний також інший напрям гуманітарних зусиль ООН – боротьба із забрудненням природного середовища й небезпечними змінами клімату. Нині вже неможливо заперечувати, що світ стоїть на порозі грандіозних змін в усьому, що стосується використання природних ресурсів і поводження з відходами – від технологій промислового та сільськогосподарського виробництва, транспорту до великих змін у повсякденному житті. В основі боротьби з руйнівним впливом парникових газів і небажаними кліматичними змінами також лежать міжнародні домовленості, досягнуті під егідою ООН.


Ще один глобальний виклик сучасності – пандемія COVID-19. У боротьбі з нею неможливо переоцінити значення одного із структурних підрозділів ООН – Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Завдяки її зусиллям людство уже має належним чином випробувані й сертифіковані профілактичні вакцини. ООН та ВООЗ нині активно борються за подолання нерівності у доступі різних країн та груп населення до профілактичної вакцинації, діагностики та належного лікування. Завдяки цим зусиллям нині ефективно діє програма безоплатного надання вакцин COVAX, до якої долучилася й Україна.


Не можна також не згадати широкомасштабну правозахисну діяльність, яка уже багато десятиліть здійснюється під егідою ООН. Власне, другим основоположним її документом, прийнятим після ухвалення Статуту, є Всезагальна декларація прав людини. ООН активно сприяє тому, щоб громадяни різних країн світу знали про свої права та про механізми контролю за їх дотриманням. Окремим блоком ООН та її структурний підрозділ ЮНІСЕФ пропагує права дітей та молоді. Прагнення збудувати сучасний світ на основі дотримання прав людини – це врахування руйнівного досвіду Другої світової війни, відмова від усіх тодішніх людиноненависницьких практик. Тренд нинішнього часу – боротьба з утисками не тільки в громадському й політичному, але й приватному житті. Це зокрема означає протидію домашньому насильству та булінгові, яку здійснюють уповноважені органи України саме з подачі ООН.


Також діяльність ООН спрямована на збереження культурної спадщини. Структурний підрозділ ООН – ЮНЕСКО – опікується захистом як матеріальних об’єктів, таких, як Софійський собор, Києво-Печерська Лавра тощо, так і нематеріальної спадщини. Це зокрема, рідні мови усіх народів світу – для привернення уваги світової спільноти до необхідності їх збереження й розвитку ми щороку 22 лютого відзначаємо День рідної мови під егідою ООН.


Загалом діяльність ООН настільки важлива й багатопланова, що вона стосується навіть нашого повсякденного життя. Адже дотримання прав людини й збереження політичних свобод, міжнародний захист суверенітету держав, рідних мов, боротьба з бідністю й допомога біженцям – це все життєво необхідні речі.

Більше про історію заснування ООН читайте тут.

Категорії: Без категорії

Easysoftonic